De provinciale winnaars van de verkiezing ‘Sommelier of the Year 2024’ zijn bekend

De verkiezing van de Sommelier of the Year is al aan de 14de editie toe. Meer dan 14.000 foodies, gastronomen en horecaprofessionals brachten online hun stem uit. Maandag legden de drie best geklasseerden van elke provincie voor een vakjury een sommelierproef af. “De interesse voor alcoholvrije dranken, en niet-alcoholische wijn in het bijzonder, groeit, want alsmaar vaker is er iemand van een gezelschap die geen alcohol bij de gerechten wenst. ​ Daarom kregen de finalisten bij de proef een bord met drie kazen voorgeschoteld en ook acht blind te proeven alcoholvrije wijnen. De opdracht was de beste wijnpairing-selectie voor te stellen”, legt initiatiefnemer Baudouin Meyhui uit. “De sommeliers met de meeste punten mogen de titel dragen van Sommelier of the Year van hun provincie. Wie van alle deelnemers de allerhoogste score behaalde, wordt pas op maandag 4 maart uitgeroepen tot Sommelier of the Year 2024. Die dag wordt ook de Wine Lady of the Year 2024 bekendgemaakt”. 

De organisatie van de verkiezing van de Sommelier of the Year is in handen van Home & Table by Meyhui, Foodprint en de Club Prosper Montagné. Het is een erkenning van de beste sommelier, wiens dagelijkse inzet en professionalisme gelauwerd wordt.

Om in aanmerking te komen voor de titel, moeten de kandidaten voldoen aan een aantal criteria. Ze moeten werkzaam zijn in een Belgisch restaurant en over de nodige technische bagage en beroepservaring beschikken. Daarnaast moeten ze tevens goede communicatieve vaardigheden hebben, en vertrouwd zijn met de technische aspecten van een wijnkaart. Tot slot moeten ze kunnen garant staan voor een representatief wijnkaartbeheer en een goede prijs-kwaliteitsverhouding van het aanbod.

Dit jaar maakten naast voorzitter Baudouin Meyhui ook Guido Francque, Frank Desmedt, Mathieu Vanneste, Robert Vanlandeghem en enkele regelmatige restaurantbezoekers deel uit van de jury.

De sommeliers die de meeste punten behaalden en bijgevolg de titel mogen dragen van Sommelier of the Year van hun provincie, zijn:

  • Jean-Trésor Vets - Sommelier of the Year van de provincie Antwerpen
  • Koen Lammens - Sommelier of the Year van de provincie Limburg
  • Esrä Cayir - Sommelier of the Year van de provincie Oost-Vlaanderen
  • Tom Dillemans - Sommelier of the Year van de provincie Vlaams-Brabant
  • Elise De Waele - Sommelier of the Year van de provincie West-Vlaanderen
  • Hugues De Cuyper - Sommelier of the Year van het Brussels Gewest
  • Pierre Moury - Sommelier of the Year van de provincie Henegouwen
  • Sylvia Veneziano - Sommelier of the Year van de provincie Luik
  • Ruben Struyve - Sommelier of the Year van de provincie Luxemburg
  • Anouck Fransolet - Sommelier of the Year van de provincie Namen
  • Gaetan Poels - Sommelier of the Year van de provincie Waals-Brabant

De verkiezing van Sommelier of the Year wordt georganiseerd sinds 2010. Een sommelier kan de provinciale titel meerdere keren behalen. De nationale titel echter kan maar eenmaal in zijn of haar leven gewonnen worden. Het overzicht van de winnaars van de voorbije jaren kan geraadpleegd worden op www.sommelieroftheyear.eu.

Elise De Waele
Elise De Waele
Esrä Cayir & Baudouin Meyhui
Esrä Cayir & Baudouin Meyhui
Jean-Trésor Vets
Jean-Trésor Vets
Koen Lammens & Baudouin Meyhui
Koen Lammens & Baudouin Meyhui
Tom Dillemans
Tom Dillemans
Hugues De Cuyper
Hugues De Cuyper
Sylvia Veneziano
Sylvia Veneziano
Anouck Fransolet
Anouck Fransolet
Ruben Struyve
Ruben Struyve
Pierre Moury & Baudouin Meyhui
Pierre Moury & Baudouin Meyhui
Gaetan Poels
Gaetan Poels

De drie best gerangschikten per provincie waren:

West-Vlaanderen

  • Elise De Waele - Brasserie Ruislé, Ruiselede - Sommelier of the Year van de provincie West-Vlaanderen
  • Keith Couhysder - restaurant Caillou, Knokke-Heist
  • Gianni De Rous - restaurant Marina, Oostende ​

Oost-Vlaanderen

  • Esrä Cayir - restaurant Pur Boeuf, Berlare - Sommelier of the Year van de provincie Oost-Vlaanderen
  • Valerie Goedertier - restaurant Oak, Gent
  • Sam Van Landeghem - restaurant Den Silveren Harynck, Sint-Niklaas ​ ​ ​ ​ ​

Antwerpen

  • Jean-Trésor Vets - Upper Roombar The Jane, Antwerpen - Sommelier of the Year van de provincie Antwerpen
  • Timothy Claus - restaurant Wingerd, Vorselaar
  • Daan De Maertelaire - restaurant Hert, Turnhout ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​

Limburg

  • Koen Lammens - restaurant Aurum by Gary Kirchens, Sint-Truiden - Sommelier of the Year van de provincie Limburg
  • Diederik Herbots - restaurant Ogst, Hasselt ​ ​ ​
  • Pieter Béatse - restaurant De Stadt van Luijck, Sint-Truiden ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​

Waals-Brabant

  • Gaetan Poels - restaurant Divino Gusto, Nivelles - Sommelier of the Year van de provincie Waals-Brabant
  • Thomas Delhauteur - restaurant Maison Marit, Braine-l'Alleud ​

Vlaams-Brabant 

  • Tom Dillemans - restaurant Arenberg, Heverlee - Sommelier of the Year van de provincie Vlaams-Brabant
  • Dimitri Cuypers - restaurant Silos, Boortmeerbeek
  • Aurélie Charels - restaurant Sir Kwinten, Lennik

Henegouwen

  • Pierre Moury - restaurant Au Gré du Vent, Seneffe - Sommelier of the Year van de provincie Henegouwen
  • Juan Chacana Hernandez - restaurant Quai N°4, Ath
  • Camille Ehrhart - restaurant Le Vieux Château, Flobecq ​ ​ ​ ​ ​

Luxemburg

  • Ruben Struyve - restaurant La Table de Maxime, Paliseul - Sommelier of the Year van de provincie Luxemburg
  • Elias Vermeersch - restaurant Le Gastronome, Paliseul
  • David Delmas - restaurant La Table de Manon, Durbuy

Namen

  • Anouck Fransolet - restaurant Comptoir de l’Eau Vive, Namur - Sommelier of the Year van de provincie Namen
  • Laurent Lebrun - restaurant Chai Gourmand, Gembloux
  • Edgar Pochet - restaurant L’Air du Temps, Éghezée

Luik

  • Sylvia Veneziano - restaurant Philippe Fauchet, Saint-Georges-sur-Meuse - Sommelier of the Year van de provincie Luik
  • Thomas Gianuzzi - restaurant La Cantinetta, Liège
  • Pauline Depreay - restaurant Le Coq aux Champs, Tinlot

Brussels Gewest

  • Hugues De Cuyper - restaurant Les Caves d’Alex, Brussel - Sommelier of the Year van het Brussels Gewest
  • Gontran Buyse - restaurant Comme Chez Soi, Brussel ​ ​ ​ ​ ​
  • Brad Verbelen - restaurant Senzanome, Brussel

 

Perscontact: 0498 522 322

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Force3

Adviesbureau gespecialiseerd in persrelaties, public relations, crisiscommunicatie en reputatiemanagement