Waarom brouwen Trappistenbroeders bier?

Het leven van de monniken is in de eerste plaats een leven van gebed. Daarom leiden de monniken een stil, verborgen en teruggetrokken leven. Het is tegelijk ook een leven in gemeenschap en een leven van arbeid. Volgens de regel van Sint-Benedictus moeten Trappisten voor hun eigen levensonderhoud instaan door middel van handenarbeid. Vandaar dat de monniken van oudsher allerhande ambachtelijke en industriële bedrijvigheden ontwikkelden.
Binnen de muren van de Abdij van Westmalle zijn een brouwerij, boerderij, bakkerij en kaasmakerij gevestigd. De voedingswaren die in de Abdij van Westmalle worden geproduceerd zijn geen luxeartikelen maar wel kwalitatieve basisproducten.
De Trappisten streven geen productie- of winstmaximalisatie na. De inkomsten die gegenereerd worden door de verkoop van de bieren en de andere voedingswaren zijn namelijk bestemd voor het levensonderhoud van de monniken, het onderhoud van het klooster, de verloning van de mensen die in de abdij werken en de nodige investeringen. Het overige wordt – zoals de traditie het voorschrijft – besteed aan ontwikkelingsprojecten en mensen in nood.