Wat is een Trappistenbier?

De benaming ‘Trappistenbier’ is juridisch beschermd en mag alleen gebruikt worden wanneer de productie van het bier plaats vindt binnen de kloostermuren van een Trappistenabdij onder toezicht van de monniken. De Internationale Vereniging Trappist (IVT) waakt erover dat de aangesloten abdijen een goede balans vinden tussen hun spirituele traditie en commerciële doeleinden. Ze helpt en ondersteunt hierbij door:

  • de geregistreerde merknaam ‘Trappist’ en de gemeenschappelijke economische belangen van de Trappistengemeenschappen te beschermen;
  • juiste informatie te geven over de Orde van de Cisterciënzers van de Strikte Observantie;
  • samenwerking te stimuleren tussen abdijen;
  • het netwerk van solidariteit en samenwerking met andere Trappistenabdijen verder te ontwikkelen en uit te bouwen.

Alleen Trappistenabdijen kunnen het geregistreerde merk ‘Trappist’ en het ‘Authentic Trappist Product’-logo gebruiken. De benaming is in de allereerste plaats een oorsprongscertificering. Het mag dus nooit door een andere brouwerij worden gebruikt.

Bovendien heeft elk Trappistenbier geproduceerd door Trappistenabdijen een uniek recept en een unieke gist. Er is dus geen brouwstijl die een vergelijkbaar product zou kunnen rechtvaardigen.

Van alle Belgische bieren die door abdijen worden gebrouwen, zijn er maar zes die de naam ‘Trappist’ mogen dragen: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren. Vijf daarvan gebruiken het ‘Authentic Trappist Product’-logo (Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren).

Voor meer informatie in verband met Internationale Vereniging Trappist en het ATP-logo: www.trappist.be

Delen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.